Mamy wiosnę! Zaczynamy sezon grillowania! Ekipa Lecę na Szczecin odwiedziła więc Ruszt. Jakub i Amadeusz– właściciele restauracji, zaprosili nas na przetestowanie menu przygotowanego na Restaurant Week, który odbędzie się już 18 – 30 kwietnia. Długo się nie zastanawialiśmy. Obiecaliśmy sobie, że będziemy obiektywni, lekko surowi i jeśli będzie coś, co nam się nie podoba to im to wytkniemy… ale nie było do czego się przyczepić 😉

Zaczęło się niewinnie, od przystawki. Na stole pojawiły się panierowane serki z sosem żurawinowym oraz krem z pomidorów z oliwą i liściem bazylii. Przyjemne w smaku drobiazgi sprawiły, że chętnie czekaliśmy na to co będzie dalej. A, później było już tylko lepiej!

Na danie główne przygotowano nam żeberka wieprzowe w miodzie i chilli oraz żeberka BBQ.

Na stół wjechały również słynne kolorowe burgery:

  • z kozim serem – w czerwonej bułce,
  • z gruszką w winie karmelizowaną na miodzie, sosem lazur – w zielonej bułce oraz
  • klasyczny

Do żeberek  i burgerów dostaliśmy jeszcze frytki.
Porcje są ogromne. Nie wyjdziecie stamtąd głodni. Nie pozwolą Wam na to. Burgery są bardzo smaczne. Szczególnie dla tych, co lubią łamać smaki, zielony burger będzie idealny. Na nas jednak największe wrażenie zrobiły żeberka BBQ. Idealnie przyprawione, odchodzące od kości. Są tak smaczne, że przyciągnęłyby do Szczecina samego Franka Underwooda (a wybory jesienią, bójcie się).

 

Na deser dostaliśmy mascarpone na kruchych ciastkach z sosem malinowym
z czerwonym winem. Byliśmy już najedzeni, ale na deser zawsze każdy z nas ma drugi żołądek. To było przyjemne zakończenie tej uczty.

Poza sprawdzeniem menu, jakie pojawi się na Restaurant Week, dowiedzieliśmy się co nieco o restauracji. Do potraw wykorzystywane są lokalne składniki, przez to ich jakość stoi na wysokim poziomie. Kochacie zapach czekolady w Szczecinie? Tylko tutaj zjecie deser  z czekoladą z fabryki Gryf (a jeśli się mylimy, to szybko nas o tym poinformujcie!). Wystrój lokalu jest stonowany, niczym się nie wyróżnia, ale w tym przypadku to nic złego. Nic nas nie przytłacza, przez co czujemy się swobodnie.

Drogi szczecinianinie, droga szczecinianko i Ty, która / który do Szczecina przyjedziesz! Warto zawitać do Rusztu i dobrze zjeść!

Szanowni właściciele restauracji! Strzeżcie się! Wrócimy jeszcze do Was bez zapowiedzi na śniadanie, w celu kontynuacji cyklu „Śniadanie w Szczecinie” prowadzonego przez Hanię z Always and forever hungry. Sprawdzimy,czy trzymacie tak wysoki poziom na co dzień 😉

Nasze oceny:

Hania: Przepyszne żeberka BBQ. Warto odwiedzić Ruszt! – ocena: 8

Mikołaj – Przyjemny dla oka wystrój wnętrza, wykorzystanie regionalnych produktów. Pyszne żeberka BBQ – ocena: 8

Sebastian – Lokalnie, pięknie i przede wszystkim smacznie. – ocena: 8

Karol – Żeberka BBQ sprawiły, że jeszcze tu chętnie wrócę. – ocena 8

WSPÓLNA OCENA: 8

Na koniec najprzyjemniejsza dla Was część posta.

OGŁASZAMY KONKURS!!!

Zrób zdjęcie na którym pokazujesz, że lecisz na szczecińską gastronomię i opublikuj je w komentarzu pod postem do naszego artykułu na Facebooku!!! Mamy do rozdania 3 kupony dla dwóch osób na Restaurant Week, który zaczyna się już 18.04 i potrwa do 30.04! Spośród komentarzy wybierzemy naszym zdaniem najciekawsze zdjęcia. Macie czas do poniedziałku do północy. Wyniki ogłosimy we wtorek wieczorem!

Link do posta na Facebooku

Powodzenia!!!

Zainteresowany Restaurant Week? Zajrzyj tutaj!

 

fot. Sebastian Multan

Autor

komentarze 2

  1. Po obejrzeniu filmu i dodatkowej rekomendacji Karola byliśmy na żeberkach – bardzo dobre, mięciutkie, dobrze doprawione. Polecam też krążki cebulowe, idealne do piwa! Polecam 😉

Napisz komentarz