Pierwszy tydzień listopada w wybranych szczecińskich restauracjach to czas na kulinarne świętowanie. To właśnie w tym roku Polska świętuje setną rocznicę odzyskania niepodległości i to właśnie z okazji tego święta w całej Polsce odbywa się akcja “Tydzień Kuchni Polskiej”. Szczecin, jako jedno z miast biorących udział w tej kulinarnej przygodzie, zaprasza w podróż po smakach polskiej historii. Jeżeli jesteś smakoszem i lubisz próbować starych przepisów w nowych aranżacjach , inspirowanych różnymi regionami i kuchnią XIX i XX- wiecznej Polski, to zaplanuj sobie wolne popołudnie i odwiedź jedną z trzech restauracji biorących udział w kulinarnym świętowaniu polskiej niepodległości.

Akcja “Tydzień Kuchni Polskiej” organizowana jest we współpracy z siecią hurtowni MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski. Szczecińskie restauracje, które włączyły się w kulinarne świętowanie odzyskania niepodległości to: Z drugiej strony lustra, Na Kuncu Korytarza i Park Hotel. Szefowie kuchni wyżej wymienionych restauracji  Iwona Niemczewska, Bolesław Sobolewski i Mariusz Siwak wprowadzili w swoich restauracjach specjalne menu inspirowane kuchnią żydowską, wojskową a także kuchnią z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi. Każdy z interpretowanych przez szefów kuchni przepisów ma co najmniej sto lat i pokazuje gościom historię kuchni na talerzu. Każdy z tych przepisów został także poddany nowej, często zaskakującej kulinarnej metamorfozie, z wykorzystaniem regionalnych składników. Gość na talerzu dostaje stuletnią recepturę w nowoczesnym wydaniu.Iwona Niemczewska  – szefowa  kuchni restauracji “Z drugiej strony lustra” specjalnie na tę okazję przygotowała między innymi szafranową babę parzoną z kwaśną śmietaną , z kawiorem z  Zielenicy, czarnuszką i szczypiorkiem (interpretacja przepisu z roku 1913 z terenów pod wpływami rosyjskimi).

Goście spotkania prasowego mieli także okazję spróbować kolejnych interpretacji przepisów w wykonaniu szefowej kuchni Pani Iwony.  Tym razem na stole pojawiły się żabie udka – potrawa będąca interpretacją przepisu z roku 1892 z terenów pod wpływami austriackimi, a także fasolka po bretońsku z pstrągiem i jesiotrem wędzonym z Zielenicy.

Restauracja “Na Kuncu Korytarza” zaserwuje dla swoich gości między innymi kołduny z ryby ze śledziem, bryndzą i buncem (interpretacja przepisu z roku 1835 z terenów pod wpływami rosyjskimi). Szef Kuchni Bolesław Sobolewski zaserwował gościom klasyczne kołduny litewskie i z mocno autorskim, zaskakującym farszem.

Kolejnym szefem kuchni, który zaprezentował swoje kulinarne aranżacje był Mariusz Siwak – szef kuchni restauracji “Hotel Park”.  Goście spróbowali sałatki grenadierskiej z kiszonym pstrągiem, będącej interpretacją przepisu wywodzącego się z kuchni wojskowej.

Z Kołobrzegu do Szczecina przyjechał Rafał Durka, szef kuchni restauracji ” Diune Hotel”, który zaprezentował gościom kołduny litewskie z pieczoną dynią, świeżym borowikiem i sucharkiem tymiankowym. Jest to interpretacja przepisu z terenów pod wpływami rosyjskimi oraz kuchni wojskowej.

Na deser zaserwowana została strucla z jabłkami i z lodami z rokitnika, w wykonaniu szefa kuchni Mariusza Siwaka.

Warto także nadmienić, iż z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości zostanie wydana specjalna książka “Sto receptur, na sto lat niepodległości”. Książka zostanie wydana przez sieć hurtowni MAKRO Polska i będzie bezpłatna. Znajdą się w niej historyczne receptury wraz z komentarzami profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje starych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski, biorących udział w  akcji. Kucharze i szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język nowoczesnych technologii i technik kulinarnych, co pozwoliło połączyć przeszłość z teraźniejszością – dokonało się symboliczne, kulinarne zjednoczenie.

Książka w wersji elektronicznej dostępna będzie na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl

Akcji i programowi prowadzonemu przez MAKRO Polska we współpracy z restauracjami z całej Polski przyświeca jeden cel – zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Specjalne niepodległościowe menu ma także na celu sprawienie, by Polacy docenili kuchnie polską i dostrzegli, ze rodzime dania nie muszą być nudne i monotonne, a mogą za to pozytywnie i smakowo zaskoczyć. 

Konkurs:

Restauracja “Z drugiej strony lustra” przygotowała coś ekstra dla fanów starych przepisów w nowoczesnym wydaniu.
  • Odwiedź restaurację “Z drugiej strony lustra” podczas Tygodnia Kuchni Polskiej (05.11-11.11)
  • Zamów przynajmniej dwa dania znajdujące się w menu, przygotowanym specjalnie z okazji 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.
  • Napisz ciekawy post na swoim Facebooku, promujący Tydzień Kuchni Polskiej w restauracji “Z drugiej strony lustra”. Pamiętaj, by oznaczyć restaurację “Z drugiej strony lustra” !!!
Wszystkie osoby, które spełnią powyższe warunki, wezmą udział w losowaniu pięknie wydanej książki: “Sto receptur, na sto lat niepodległości”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor

Cześć, jestem Mikołaj. Z wykształcenia filolog, pracujący w jednej ze szczecińskich firm specjalizujących się w branży finansów i księgowości. Jestem pozytywną i uśmiechniętą osobą, lubiąca przyrodę i spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Interesuję się fotografią i architekturą. Lubię także podróżować i poznawać obce kultury, najlepiej z aparatem pod pachą. Kocham Szczecin i pozytywnie podchodzę do życia. Jeśli chcesz popatrzeć na otaczający mnie świat moimi oczyma, zapraszam na mój profil na instagramie :)

Napisz komentarz